» » Tatil Rehberi - Gaziantep(Zeugma)





Büyük İskender döneminde kurulan, Roma döneminde ise altın çağlarını yaşayan kent Zeugma, özellikle heykel, kabartma ve mezar setleri açısından zengin bir bölgedir.

Türkiye’ye bir dünya rekoru kazandıran bullalar, yani mühür baskıları, 100 binden fazla örneği ile “Dünyada bir müze kayıtlarında bulunan en fazla bulla” olma özelliğinde. Üzerlerinde yer alan tasvirler ile süslenmiş pişmiş topraktan yapılan bullalar, dönemin ticari ilişkilerini ve zenginliğini gözler önüne seriyor.

Zeugma’nın Roma İmparatorluğu’nda en önemli dört kentten biri olmasının sebeplerinden biri de 4. Lejyon’un burada bulunmasıydı. Bu lejyon, Fırat Nehri kıyılarını korumakla görevliydi.

Mozaikler Kenti olarak da bilinen Zeugma, bölgedeki kazıların tamamlanıp Gaziantep Müzesi’ne götürülecek mozaiklerin, dünyanın en büyük mozaik müzesini oluşturacağı görüşünde. Birbirinden değerli ve sanatsal freskler, mozaikler ve heykellerle donanmış olan bölge, kültürel açıdan oldukça gelişmiştir.

Kazılarda bulunan, Roma için bereket ve güç anlamlarını taşıyan bronz Mars heykeli, bugün temizleme işlemleri bitirilmiş bir şekilde ziyaretçilerini bekliyor.

Kazılar sonucu gün ışığına çıkarılmış birçok değerli mozaik, bölgede ve Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergileniyor. Dünyaca tanınan ve büyük ilgi gören Çingene Mozaiği (Gaia), buğulu ve sır dolu bakışlarıyla Zeugma’nın simgesi haline gelmiştir.

Triton, Dionysos ve Nike, Antiope ve Satyros, Dionysos’un Düğünü, Aphrodithe’in Doğuşu, Akhilleus, Oceanos ve Tethys, Aşk ve Ruh mozaikleri ve çok daha fazlası, bu eşsiz ve değerli antik şehirde sizlere keşfin sınırlarının sonsuz olduğunu gösterecek.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği Zeugma Arkeoloji Projesi ile bölgenin ve çevresinin korunup, değerlerin ortaya çıkarılması sağlanarak bir dünya mirasının daha yeryüzüne çıkarılması hedefleniyor.

Buradaki eserlerin ve mozaiklerin sergilendiği Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, dünyanın en önemli müzelerinden birini oluşturuyor. Bu antik kent ziyaretçilerinin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri haline geliyor.

Siz de Zeugma’ya ve onun gizemlerine karşı kayıtsız kalamıyorsanız, keşfetmek için daha fazla beklemeyin!

About Unknown

Hi there! I am Hung Duy and I am a true enthusiast in the areas of SEO and web design. In my personal life I spend time on photography, mountain climbing, snorkeling and dirt bike riding.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply