» » Tatil Rehberi - Sümela Manastırı



Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alan Sümela Manastırı, Doğu Roma İmparatoru I. Theodosius zamanında (375-395) Atina’dan gelen Barnabas, Sophranios isimli iki rahip tarafından kurulmuş ve daha sonraları zamanla genişletilmiş ve onarım görmüştür. Karadeniz Bölgesini ziyaret edenlerin uğramadan geçmedikleri tarihi mekanlardan birisi olan manastır Meryem Ana ismiyle de bilinmektedir.
Vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki oldukça dik kayalardan oluşan bir yamacın içine inşa edilen manastır, özellikle korunaklı yapısı nedeniyle buraya inşa edilmiş. İçerisinde ana kaya kilisesi, mutfak, öğrenci odaları, birçok şapel, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazmadır.
2 farklı patikadan ulaşılan manastıra giden patikalar belli bir noktadan sonra birleşiyor ve tek yoldan devam ediyor. Kendine güvenenler ve doğayla daha iç içe olmak isteyenler dere yatağından zikzaklar çizerek çıkan patikayı takip edebilirler. Bu yol ile yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüş ile Sümela Manastırı girişine ulaşmak mümkün. Eğer ben bu yola dayanamam derseniz, dere yatağındaki tesislerin yanından geçen araba yolu ile daha yukarılara ulaşmanız ve buradaki patikayı kullanmanız mümkün. Bu yol hem daha az eğimli hem de daha kısa yürüyüş mesafesinde. Vadideki parktan yukarıdaki girişe minibüslerle de ulaşım sağlanıyor.
Sümela Manastırı giriş ücreti 8 TL. Müzekart sahipleri ise kartları ile yılda 2 kez ziyaret etme imkanına sahipler. Ayrıca, araçlardan 15 TL giriş ücreti alınıyor.
Sümela Manastırı Nerede? Manastır Trabzon’un Maçka İlçesine bağlı Altındere köyü sınırlarındaki Altındere Milli Parkının içindedir. Maçka’ya yaklaşık 16 km, Trabzon merkeze ise 42 km mesafededir.
Koordinatları: 40.689197, 39.658302
Nasıl gidilir? Trabzon’a ulaşım için havayolu en pratik çözüm ancak Karadeniz sahillerini doyaıya göreyim derseniz karayoluyla gelmek de ayrı bir keyif. Trabzon’a ulaştıktan sonra Trabzon merkezinden güneye doğru yaklaşık 26 km sonra Maçka’ya, Maçka’dan da 16 km doğuya devam ettiğinizde ise Sümela Manastırı’nın da içinde bulunduğu Altındere Milli Parkı’na ulaşıyorsunuz. Yolu asfalt. Özel aracınızı Trabzon ya da Maçka’da bırakarak minibüslerle de ulaşabilirsiniz. Manastırın seviyesine çıkan yol dik ve virajlı. Vadiden kalkan minibüslerle ulaşım daha kolay.
Trabzon’da gezilecek yerler: Kuştul Manastırı da Sümela’ya benziyor. Trabzon’dan Maçka’ya gelmeden sola ayrılan yolu takip ederek ulaşılıyor. Sütlacıyla ünlü Hamsiköy Maçka’nın yaklaşık 21 km güneybatısında. Trabzon Müzesi, Ayasofya Camii, Zigana Kayak Merkezi Sümela’ya yakın yerler. Ayrıca, Uzungöl ve Sultan Murat Yaylası da Trabzon’da gezilecek yerler arasında.

About Unknown

Hi there! I am Hung Duy and I am a true enthusiast in the areas of SEO and web design. In my personal life I spend time on photography, mountain climbing, snorkeling and dirt bike riding.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply